Donjon Ochtendgloren: De jeugd vliegt uit, door Blain, Sfar en Trondheim

recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

Trondheim is altijd al een snelle jongen geweest, maar met Donjon overtreft hij echt alles.

Het is ook niet helemaal duidelijk hoe de zaak precies in elkaar zit. De reeks begon als... "Donjon": het verhaal van een immense versterkte toren in een fantasy-omgeving. De tekeningen zijn misleidend eenvoudig, want erg efficiënt. Bovendien is de compositie van zowel de pagina's in hun geheel, als van de vakjes op zichzelf, vaak erg goed opgezet.

Het kenmerk van "Donjon" is dat het de fantasywereld niet helemaal serieus neemt, en dat is ook de basis van het succes. Het is geschreven voor lezers voor wie fantasy niets nieuws meer is: de zwaardvechters, draken, vampieren... het is er allemaal, vergezeld van nieuwe gedrochten, maar het is vooral de droge humor die een nieuwe smaak geeft aan het geheel.

"Donjon" werd erg populair en er werden nevenreeksen opgestart. Ze behouden dezelfde kenmerken behouden, maar spelen zich in andere perioden of krijgen bepaalde personages als hoofdrolspeler mee.

Er zijn nu in totaal al zes reeksen, en de oorspronkelijke reeks werd "Donjon Zenit" genoemd. De humor werd in sommige nevenreeksen zelfs in de nummers van de albums voortgezet.

"Donjon Avondschemering" vertelt de verhalen uit de nadagen van de toren; de nummering begint op 100 -wat suggereert dat er 99 albums van "Donjon Zenit" werden gepland, en wat eerlijk gezegd een beetje demotiverend klinkt.

"Donjon Ochtendgloren" vertelt over de periode voor "Donjon Zenit", en de nummering begint op -99, om van daaraf op te tellen. "De jeugd vliegt uit" is nummer -97.

"Donjon Monsters" en "Donjon Parade" hebben bijfiguren als hoofdrolspelers, en nummeren op de klassieke manier: vanaf 1 en telkens eentje erbij.

Ook"Ochtendgloren" heeft een centraal personage, namelijk Hyacint. Hij trekt 's nachts als wreker van onrecht etc. rond, gekleed in zijn nachthemd. Met een masker. Hij is dus een gemaskerde wreker van onrecht die in zijn nachthemd rondtrekt, en dat is een typisch voorbeeld van de humor in "Donjon".

Na een vijftal albums van de hoofdreeks "Zenit" was het afwachten of de andere wel hetzelfde niveau zouden halen, maar de eerste aflevering van "Ochtendgloren" was al een succes, en deze valt ook uitstekend mee. Ze is trouwens niet getekend door Sfar of Trondheim, maar door Christophe Blain.

Sfar en Trondheim staan wel op het album vermeld, maar we vermoeden dat het duo zich beperkt tot de scenario's en erop toeziet dat de continuïteit van het geheel van "Donjon" niet verloren gaat.

Trondheim tekent zelf "Donjon Zenit" en Sfar "Donjon Avondschemer". Manu Larcener neemt "Donjon Parade" voor zijn rekening, en Mazan "Monsters". Er is echter ook een aflevering van "Donjon Monsters" die werd getekend door Andreas, een andere grote naam uit de stripwereld, tegenwoordig vooral bekend voor zijn reeksen "Arcq" en "Capricornus", maar eerder doorgebroken met "Rork".

"Donjon" is een merknaam geworden zoals "Star Wars" en "Star Trek": er werken veel mensen aan mee, onder supervisie van een kleine groep die oplet of alles wel in elkaar past. Aangezien een stripalbum in een uurtje uit is, is het risico op overdaad gelukkig klein.

"Donjon, Ochtendgloren -97, De jeugd vliegt uit", Joan Sfar, Lewis Trondheim, tekeningen: Christophe Blair, 2006, Amsterdam, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, oorspronkelijk "Donjon Potron-Minet -97, Une jeunesse qui s'enfuit", vertaling: Frits van der Heide, gebonden, 22,4 x 20,8 x 0,7 cm, 48 p's, 9,90 euro, ISBN 90-245-5458-6

prijs: 9,90 euro

De Tijdlijn * Welkomstpagina


© 2006. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be